Blog

Haaveissa oman ravintolan perustaminen? 3 + 1 vinkkiä tulevalle ravintoloitsijalle

Oman pikku kahvilan perustaminen on varmasti monen toimistotyötä tekevän salainen haave: yrittäjän vapaus, luovuus ja oman työn jäljen näkeminen houkuttaa monia. Ruuasta, eri maiden keittiöistä ja ruuanlaitosta innostuneet haaveilevat oman ruokaravintolan perustamisesta. Ja ihmekös tuo, sillä mikä olisikaan mielenkiintoisempaa kuin uppoutua uuden ruokalistan suunnitteluun, vierailla lähituottajien tiloilla tutustumassa raaka-aineisiin ja nähdä, kuinka oma ravintola herää henkiin, kun puheensorina ja aterimien kilinä täyttää upeasti sisustetun tilan. Ennen näiden unelmakuvien toteutumista on kuitenkin paiskittava paljon töitä ja luovittava säädösten ja lakien viidakossa. Tässä blogipostauksessa kerromme 3 + 1 vinkkiä oman ravintolan tai kahvilan perustamiseen.

      1. Liiketoimintasuunnitelma on pohja kaikelle yritystoiminnalle. Ketä asiakkaasi ovat? Mitä he haluavat? Millaisia kilpailijoita sinulla on? Millaisella budjetilla lähdet rakentamaan toimintaasi? Montako työntekijää sinun tulee palkata? Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä voit vielä vapaasti leikitellä erilaisilla visioilla: voisiko esimerkiksi kotipaikkakuntasi hotellin yhteyteen perustaa illallisravintolan? Esimerkkejä onnistuneesta hotelliravintolasta esimerkiksi tässä.
      2. Ravintola- tai kahvilatilan vuokraaminen on ensimmäinen askel kohti konkretiaa. Koska ruuan tarjoiluun liittyy paljon hygieniasäädöksiä ja -lakeja, tulee tilan toimivuus tarkistaa ammattilaisen kanssa.
      3. Lupaviidakon halki kulkeminen voi tuntua loputtomalta. Netistä löytyy kuitenkin paljon selkeitä ja konkreettisia ohjeita siitä, mitkä kaikki luvat tulee anoa, jotta ravintolatoimintaa voi laillisesti pyörittää. Kun pohjatyö on tehty hyvin, ei lupien hakeminen ole muuta kuin hieman paperinpyörittelyä ja muutama soitto eri virastoihin. Tarvittavia lupa ovat muun muassa hygieniapassi henkilökunnalla, pelastussuunnitelma, anniskeluoikeudet, terassin anniskeluoikeudet, musiikkilupa, 

  • 1. Kun ravintola on avattu ja homma toimii, älä pelkää uudistua! Ravintolat, jotka pitävät muutoksestat ovat ravintoloita, jotka kestävät kilpailun keskelläkin.