Blog

Kesäpäivä Aulangolla

Aulangon alue on tunnettu kulttuurihistoriallisesti merkittävistä kohteistaan. Etenkin Aulangon monipuolinen luonto tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden kokea elämyksiä miellyttävästi kaupungin läheisyydessä. Hämeenlinnan kaupungin kaikki palvelut ovat aivan Aulangon läheisyydessä, ja Aulanko onkin erinomainen kohde kesäiselle päiväretkelle. Aulangolle pääset kätevästi sekä bussilla että omalla autolla. Jos etsit paikkaa piknikille, Aulanko on voittamaton.

Aulanko on nykyään tunnettu erityisesti osana Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa. Luonnonsuojelualueen ympäristössä kiertää käytännöllinen, asfaltoitu tie, jonka varrella on useita pysäköintipaikkoja. Suosittu paikka piknikille on Joutsenlampi, joka tarjoaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden tarkkailla vesilintujen perhe-elämää. Alueella on myös monia viehättäviä evästaukoon soveltuvia huvimajoja.

Ainutlaatuista tunnelmaa löydät Graniittilinnasta, joka näyttää keskiaikaiselta linnoitukselta, mutta on itseasiassa rakennettu vasta 1800-luvun lopulla tehtaanjohtaja Hugo Standertskjöldin toimesta. Graniittilinnalla ei siis koskaan ole ollut mitään sotilaallista tarkoitusta. Se onkin alun perin vain huvitteluun rakennettu. Siinä käytössä se on nykyäänkin, sillä Graniittilinnassa toimii herttainen kesäteatteri. Linna on myös erittäin hyvä paikka pitää piknik ja ottaa samalla itsestään keskiaikateemaisia valokuvia! 

Upeita valokuvamahdollisuuksia tarjoaa myös Aulangon näkötorni. Korkeasta tornista avautuu komea maisema Sibeliuksen Metsään, joka on aivan uusi luonnonsuojelualue. Ethän sekoita sadan hehtaarin Sibeliuksen Metsää Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevaan pieneen Sibeliuksen puistoon, joka on toki sekin viehättävä kohde. Aulangon näkötornin juurella sijaitsee Tornikahvila, jossa voi nauttia maistuvasta kahvista kauniin luonnon ympäröimänä.

Lisää hienoja paikkoja piknikpöydän kattamiseen löydät Aulangontien toiselta puolelta Vanajaveden rannalta. Hämeenlinnan keskustaan johtavan kävelyreitin varrella on sielläkin pieniä viehättäviä huvimajoja, joissa voi syödä eväitä ja katsella samalla Vanajalla lipuvia veneitä ja vesibusseja. Myös läheisen Aulangon ratsastuskoulun hevoset saattavat kulkea rannan ulkoilureittejä pitkin. Aulangon ainutlaatuisissa kulttuurimaisemissa voikin helposti kuvitella itsensä 1900-luvun alun aatelissuvun jälkeläiseksi. 

Toiminnallisempaa lomailua kaipaava voi toki vaikkapa varata itselleen maastoretken Aulangon ratsastuskoululta, ja tutustua kansallisen kaupunkipuiston maisemiin hevosen selästä käsin. Kokemattomampi ratsastaja saattaa ehkä kuitenkin tyytyä talutusratsastukseen tallin kentällä. Sekään ei ole esteettisesti yhtään ikävämpi vaihtoehto, sillä hopeapajujen ja laiduntavien hevosten ympäröimä kenttä sijaitsee aivan veden äärellä, ehkäpä Suomen kauneimmissa ratsastusmaisemissa. Alueelta löytyy myös muita urheilumahdollisuuksia, esimerkiksi hauska seikkailupuisto.

Toiminnallisen päivän jälkeen hemmottelu voi olla paikallaan. Sekin onnistuu aivan naapurissa, Aulangon perinteikkäässä kylpylähotellissa, jossa myös ruokatarjoilu on kohdallaan. Aulanko sijaitsee sekä henkisesti että fyysisesti kuin kahden maailman välissä: moderni mutta historialtaan rikas Hämeenlinnan kaupunki muuttuu Aulangon alueen jälkeen upeaksi suojelumetsäksi. Mitä Aulangolta ei kesäpäivään löydy, sitä tuskin tarvitsee!