Blog

Lasten kanssa ravintolassa

Moni lapsiperhe jännittää, jopa välttelee, ravintolaan lähtöä koko perheen voimin. Tähän voi olla syynä esimerkiksi pelko lasten huonosta käytöksestä tai huoli siitä, että ravintola on liian ”hieno” lapsia varten. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu melkein korostettu huoli siitä, mitä muut ajattelevat. Nämä murheet eivät kuitenkaan usein ole perusteltuja. On hyvä pitää mielessä, että ravintolassa käyttäytymistä voi opettaa lapselle kuin lapselle ja monissa muissa maissa lapset otetaan ennakkoluulottomasti mukaan kaikenlaisiin ravintoloihin, ja he oppivat pienestä pitäen, kuinka ihmisten ilmoilla käyttäydytään. Ravintolakäynnit ovat myös täydellinen tilaisuus kannustaa lasta kokeilemaan erilaisia makuja. Tässä artikkelissa annammekin vinkkejä, joiden avulla ravintolassa käynnit sujuvat toivottavasti vastaisuudessa mutkattomasti koko perheen kanssa ja lapset oppivat maistelemaan ennakkoluulottomasti uusia makuja.

Lasten kanssa kannattaa lähteä ravintolaan niin nuorena kuin mahdollista, sillä näin lapselle voi opettaa pienestä pitäen, kuinka vastaavissa paikoissa on käyttäydyttävä. Kaiken A ja O on kuitenkin vanhemman oma asenne ja mieliala, sillä pikkulapset huomaavat välittömästi esimerkiksi vanhemman hermostuneisuuden tai epävarmuuden tilanteessa. Tämä tarttuu helposti lapseen ja voi oireilla monenlaisena häiriökäyttäytymisenä. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää pysyä rauhallisena ja näyttää näin lapselle hyvää esimerkkiä! Jos lapsellasi on vaikeuksia pysyä paikallaan ilman tekemistä, ei ole mikään häpeä ottaa ravintolaan mukaan vaikkapa minikokoisia palapelejä, joita lapsi voi rauhassa koota esimerkiksi ruuan saapumista odotellessa. Pienikokoinen palapeli mahtuu hyvin pöydälle, eikä tuota häiritsevää melua tai sotkua. Kaikki riippuu kuitenkin lapsesta: mieti, millaisista aktiviteeteista juuri sinun jälkikasvusi pitää.

Useimmat ravintolat tarjoavat lapsia varten kehitettyjä ruoka-annoksia, jotka kuitenkin koostuvat useimmiten samoista aineksista: perunamuusista, ranskalaisista, lihapullista ja ketsupista. Vaikka tiettyjä ruokia on totuttu pitämään niin sanotusti ”lapsiystävällisempinä” kuin muita ruokia, ei ole mitään syytä, miksi lapsesi tulisi syödä aina samaa ruokaa ravintolassa. Sitä paitsi, kaikki ovat varmaankin yhtä mieltä siitä, että nämä ”lastenruoat” eivät varsinaisesti ole niitä kaikista terveellisimpiä vaihtoehtoja. Lapset, aivan kuten aikuiset, ovat täysin kykeneviä oppimaan nauttimaan uusista mauista. Sinun on vain tarjottava hänelle mahdollisuus tutustua uusiin ruokalajeihin. Jos lapsesi on kuitenkin hankalaa sorttia, voit aloittaa uusien makujen esittelyn pikkuhiljaa. Voit esimerkiksi pyytää ravintolaa valmistamaan pienen alkuruoan lapsellesi, jotta ennen tuttua lastenruoka-annosta hän voisi maistaa jotakin uutta. Voit tarjota hänelle myös maistiaisia omalta lautaseltasi. Ravintolassa syömisen tulisi olla elämys myös lapsille, mikä toteutuu parhaiten, kun he maistavat mieleenpainuvia asioita!