Blog

Maukasta kotiruokaa hukka kaloista

Monet ihmiset tykkäävät kalastella erityisesti kesäisin, mutta pienien kalojen perkaamisella on tapana turhauttaa ihmisiä. Näitä hankalasti perattavia pikkukaloja ei kuitenkaan kannata heittää pois tai säästää vain lemmikeille.

”Hukka kaloistakin” saa nimittäin verrattain maukasta ja edullista kotiruokaa, kun vain tietää, miten saalis kannattaa käsitellä. Lihamyllyn läpi voi pyöräyttää jopa pienet ahvenet, sillä jauhetussa kalamassassa pienet ruodot eivät haittaa.” Helpoimmalla kalojen käsittelyssä kuitenkin pääsee, jos hankkii lihamyllyn tai monitoimikoneen. Lihamyllyn läpi voi pyöräyttää jopa pienet ahvenet, sillä jauhetussa kalamassassa pienet ruodot eivät haittaa.

Murskatusta kalasta voi helposti tehdä esimerkiksi kalapullia, -puikkoja tai -pihvejä. Niiden makua voi helposti muuttaa mausteilla. Särkien ja silakoiden kylkeen sopivat esimerkiksi aasialaiset yrtit, isompien kalojen kanssa toimivat myös eurooppalaiset maut, kuten basilika ja oliiviöljy. Yksi hyvä tapa on myös keittää kaloista maukas kalaliemi ruoanlaittamista varten.

Itse tehdystä kalaliemestä saa lisämakua kala- ja äyriäiskeittoihin. Kalakeittojen tekemiseen kannattaa kuitenkin valita valurautapata, sillä siinä kalakeitosta tulee maukkaampaa. Liemen voi myös pakastaa vaikkapa jääpalakuutioihin siivilöinnin jälkeen. Yksi parhaimmista liemikaloista on kiiski, jota yleensä muussa ruuanlaitossa vierastetaan. Kaikkia kaloja voi myös savustaa. Mutta jos kalat savustuksen jälkeenkin vielä ällöttävät, kalan voi lopuksi vielä jauhaa. Näin saat kätevästi tehtyä kalapullille sopivaa massaa. Suuremmat ahvenet kannattaa silti kuitenkin perata täysin ja savustaa, sillä savuahvenien makua ei päihitä tuskin mikään.