Blog

Näin järjestät aasialaistyyppiset päivälliskutsut

Aasialaiset ravintolat ovat nykyään erittäin suosittuja, ja niitä löytyy useita pienemmistäkin kaupungeista. Meille jo kauan tuttuja olleiden kiinalaisten ravintoloiden rinnalle on tullut japanilaisia, vietnamilaisia ja muita eksoottisina pidettyjen maiden ruokakulttuuria levittäviä kioskeja, pikaruokaloita ja ravintoloita. Kotona monet uusista mauista nauttivat ihmiset kokkaavat silti edelleen perinteisiä lapsuudestaan tuttuja kotiruokia, koska uudenlaisten ruokalajien valmistaminen tuntuu liian vaikealta. Harjoittelemalla oppii kuitenkin nopeasti, ja pian oletkin valmis tarjoamaan ystävillesi aasialaisen ruokailukokemuksen omassa kodissasi. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä siihen, miten illasta tulee täydellinen.

Suunnittele ja valmistaudu

Aiot siis järjestää päivälliskutsut, joiden teemana on Aasia. Mutta mikä maa? Jos olet erityisen kiinnostunut jonkin tietyn maan kuten vaikkapa Indonesian kulttuurista, on luonnollinen valinta nostaa se illan teemaksi. Jos taas et osaa päättää, voit aivan huoletta suunnitella aivan oman makusi mukaisen fuusion. Ajattele kuitenkin sitä, miten eri ruokalajien maut sopivat yhteen ja täydentävät toisiaan.

Päivälliskutsuja suunniteltaessa tärkein asia on tietenkin ruokalista. Tutustu ensin erilaisiin ruokiin käymällä valitsemasi teeman mukaisissa aasialaisissa ravintoloissa ja mieti, mitkä ruokalajit puhuttelevat sinua eniten. Kirjoita niiden nimet muistiin ja etsi kotona helppoja versioita niistä. Muistathan harjoitella valmistamalla valitsemiasi ruokia ennen kutsuja, jotta mahdolliset vaikeudet uusien tekniikoiden kanssa eivät pilaa iltaa.

Riisi on monien aasialaisten ruokien perusta. Sitä on tarjolla monina eri lajikkeina riippuen siitä, haluatko valmistaa kiinalaisen wok-aterian, japanilaista sushia vai thaimaalaisen kookosriisijälkiruoan. Oli kyse sitten millaisesta riisistä tahansa, pohjaan polttaminen pilaa sen varmasti. Unohda siis kattilat: moderni riisinkeitin kypsyttää riisin takuulla juuri täydelliseksi sillä aikaa, kun itse pilkot vihanneksia.

Silmänruokaa ja musiikkia korville

Kun olet suunnitellut ruokalistan ja varmistanut, että sinulla on kaikki tarvittava keittiössäsi, uhraa vielä hieman aikaa muille yksityiskohdille. Pöydästä saat pienellä vaivalla autenttisemman, kun levität sille aasialaisen pöytäliinan ja katat haarukoiden ja veitsien sijaan syömäpuikot. Marketeista saa halvalla yksinkertaisia kertakäyttöpuikkoja, mutta vieraasi arvostaisivat varmasti hieman koristeellisempia aterimia. Tarjoa kuitenkin tarvittaessa myös niitä haarukoita ja veitsiä – syömäpuikkojen käyttö ei välttämättä luonnistu kovin näppärästi niiltä, jotka eivät ole niillä ennen ruokailleet.

Muista ajatella taustamusiikkia, jolla on suuri vaikutus ilmapiiriin. Eikö levyhyllyltäsi löydy kattavaa kokoelmaa aasialaisia pop-uutuuksia? Ei hätää, sillä esimerkiksi Spotifysta löydät helposti valmiita soittolistoja haluamasi maan ja genren kuumimmista hiteistä.