Blog

Suomen ravintoloiden historia

Ravintoloiden historia ylettyy maailmalla todella kauas ja ensimmäisiä viitteitä ravintoloista on löydetty ensimmäisissä miljoonakaupungeissa Kiinassa 1000-luvun paikkeilla. Suomessa ravintoloiden historia ei ole niin pitkä vaikka myös Suomessa kestikievareita oli jo Ruotsin vallan aikana. Ensimmäiset ravintolat Suomessa ja niiden historia ulottuukin 1800- luvun alkupuolelle.

Tästä ajasta ei ole jäljellä paljoakaan ravintoloita mutta yksi yhä toiminnassa oleva ravintola nimeltään Ravintola Kaisaniemi sai ensimmäisen kerran ravintolaoikeudet vuonna 1839. Tässä ravintolassa on monet Suomen tunnetuimmat henkilöt käyneet syömässä ja on myös todettu heidän saaneen suuria ideoita ravintolan pöydässä kuten J.V. Snellmanin keksintö Suomen omasta rahasta. Myös Eino Leino ja Jean Sibelius olivat tämän ravintolan asiakkaita. Ravintolassa oli myös Marsalkka Mannerheimille oma kabinetti, jossa oli myös salaovi, jonka kautta kabinettiin pääsi salaa.

 

 

 

Suomen yhdessä vanhimmassa kaupungissa on myös historian aikana ollut paljon ravintoloita ja ruokailu kulttuuria aina Turunlinnan hovin ajoista alkaen mutta ensimmäinen ravintola Pinella sai ravintolan leiman vuonna 1863 vaikka paikalla toimi aikaisemmin saaristolaisen tori vuodesta 1836 alkaen. Pinella on edelleen toiminnassa, joten se on myös yksi vanhimmista toiminnassa olevista ravintoloista.

 

 

 

 

Porissa sijaitseva Reposaaren ravintola on myös yksi vanhimpia ravintoloita Suomessa. Reposaari oli aikoinaan todella vaikuttava satama ja se oli kuin kaupunki saaressa meren rannalla. Ravintolatoiminta tässä ravintolassa alkoi vuonna 1846 ja se on siitä asti toiminut ravintolana. Ravintolalla on myös värikäs historia kieltolain ja sataman kukoistuksen ja loppumisen aikana. Nykyään ravintola on kalaravintola, jossa on seisova pöytä.

 

 

 

Suomessa on myös paljon muita vanhoja ravintoloita, jotka ansaitsevat kunniaa mutta ainakin näistä kolmesta kannattaa aloittaa tutustuminen Suomen ravintola historiaan. Jokaisessa ravintolassa on oma hohtonsa ja historiansa.