Blog

Syksyn antimet ovat täällä

Syksy on sadonkerjuun aikaa, sillä luonto tarjoaa ilmojen kylmetessä ja lehtien lakastuessa koko joukon maukkaita antimia, jotka odottavat Suomen metsissä ja kotipihojen puissa kerääjäänsä. Kaikkea ei toki tarvitse käydä itse metsistä etsimässä ja keräämässä, sillä syksyn kotimaista satoa voi ostaa omakseen ihan vain ruokakaupasta tai torilta. Näin voit ostaa myös tuotteita, jotka eivät muuten olisi saatavillasi itse hankittuina. Tällaisia vaikeammin itse hankittavia tuotteita ovat esimerkiksi hirven- ja sorsanliha, sillä ihan kuka vain ei ymmärrettävästi voi lähteä omatoimisesti vaikkapa hirvimetsälle. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä, mitä kauden herkkuja kannattaa etsiä ravintoloiden ruokalistoilta tai kokata itse omassa keittiössä.

Syksystä tulee monelle ensimmäisenä mieleen omenat, sillä monen mummolassa tai omassa kotipihassa kasvaa suuria omenapuita, joiden sato kerätään joka syksy talteen. Osa omenalajeista saavuttaa täydellisen kypsyysasteen vasta pakkasaamujen myötä, jolloin ne muuttuvat kirpeistä herkullisen makeiksi. Omena on syksyn antimista ehkä monikäyttöisin, sillä se sopii niin leivonnaisiin, ruoanlaittoon, kuin mehun- ja hillontekoon. Omenoista voi leipoa erilaisia piirakoita, joihin sopii hyvin mausteeksi syksyinen kaneli ja vaniljakastike. Näitä pyöreitä pihapuun antimia voi myös yhdistää salaatteihin ja riistasta valmistettuihin pataruokiin. Kirpsakka omena tuo raikkautta kauden liharuokiin yhdistettynä. Tämän lisäksi voit valmistaa omenista siideriä tai mehua, joka sopii hyvin syksyn aterioiden kanssa nautittavaksi.

Ravintoloissa kannattaa myös etsiä ruokalistalta erityisesti kauden antimia. Annokset koostuvat usein monesta eri kauden raaka-aineesta, mikä tarjoaa sinulle todellisen lähiruokaelämyksen. Syksyllä tarjolla on erilaisia sieni-, riista- ja kalaruokia, joiden lisukkeena on muita kauden antimia, kuten marjoja, kaaleja ja juureksia. Ravintolassa on myös oiva mahdollisuus nauttia syksyisin yhdestä todella harvinaisesta herkusta – ravuista! Kyllä, rapukausi alkaa heinäkuussa ja jatkuu lokakuun loppuun asti. Riistan tavoin kaikilla ei ole mahdollisuutta pyydystää omia rapujaan, joten onneksi ravintoloissa kaikki voivat nauttia näistä herkullisista pikkuäyriäisistä. Monet ravintolat tarjoavat kauden sadosta koostuvia kolmen ruokalajin aterioita, jolloin niin alku-, pää- ja jälkiruoka on loihdittu suomalaisesta lähiruoasta. Tällaiset ateriakokonaisuudet tarjoavat sinulle tilaisuuden maistella tuttuja raaka-aineita ammattikokin valmistamina, mikä tulee antamaan sinulle uusia ideoita myös omiin resepteihisi.

Toivottavasti sait tästä artikkelista innostusta lähteä keräämään syksyn antimia lähimetsästä, omalta pihaltasi tai ihan vain läheisestä ruokakaupasta. Parasta on, että syöt kotimaassa tuotettua lähiruokaa, mikä on niin terveellistä kuin ympäristöystävällistä. Herkuttele kauden antimilla niin kotona kuin ravintoloissakin, sillä ammattikokit etsivät aina uusia tapoja yhdistellä tuttuja raaka-aineita!