Ruoka taiteen aiheena

Esittävää taidetta on monenlaista. Joskus taide kuvaa arkipäivän tavallisia asioita, toisinaan se kertoo historian tapahtumista tai ylistää myyttisiä sankareita. Taiteen kuvastosta löytyy kaikkea mitä kuvitella saattaa. Jotkut asiat toistuvat taiteessa useammin kuin toiset. Tällaisia ovat esimerkiksi ihmishahmot ja maisemat. Niiden lisäksi on monia muitakin teemoja, jotka toistuvat kaikenlaisessa esittävässä taiteessa. Yksi näistä on ruoka. Ruuan ja syömisen kuvauksia on näkynyt taiteessa kautta aikojen ja tyylisuuntien. Olisikin tietysti erikoista, jos näin perustavanlaatuinen osa ihmisten kulttuuria ja jokapäiväistä elämää olisi jostain syystä jäänyt taiteen ulkopuolelle.

Monissa teoksissa ruuan kuvauksia käytetään symboloimaan jotain muuta. Asetelmamaalauksia, joissa esiintyy esimerkiksi hedelmiä tai kukkasia kauniisti järjesteltynä, pidetään joskus hieman merkityksettömänä ja harrastelijamaisena taiteena. Mieli voi kuitenkin muuttua, jos tutustuu maalausten historiaan ja symboliikkaan tarkemmin. Esimerkiksi Caravaggion kuuluisa maalaus Canestra di frutta, joka kuvaa korillista vähitellen pilaantuvia hedelmiä, herättää edelleen keskustelua taiteenharrastajien parissa. Milanon arkkipiispan toiveesta maalatun teoksen hedelmäkori voidaan nähdä kirkon vertauskuvana, tai muistutuksena kauneuden katoavaisuudesta.

Useimmat meistä varmaankin tunnistavat toisenkin Milanolaisen maalauksen, nimittäin Leonardo Da Vincin kuuluisan Pyhän Ehtoollisen. Siinä opetuslapset ovat kokoontuneet viimeiselle yhteiselle aterialleen. Maalaus on inspiroinut useita taiteilijoita tekemään siitä omat versionsa. Pyhän ehtoollisen jäljitelmiä on rakennettu ruokateemalle uskollisesti muun muassa kokonaan suolasta sekä suklaasiirapista. Ruoka länsimaisessa klassisessa taiteessa liittyykin usein hengellisiin teemoihin. Esimerkiksi marjat voivat maalaustaiteessa symboloida sieluja. Tosin viktoriaanisella ajalla marjat saattoivat merkitä yksinkertaisesti elämän makeutta ja nautintoja. Taiteen piilotettuja viestejä ei voikaan tulkita tuntematta aikakauden ja tyylisuunnan erityispiirteitä, eikä helposti silloinkaan. Ja joskus marja on vain marja!

Olipa taiteen ystävä kiinnostunut symboliikasta tai ei, ruoka on jo visuaalisesti mielenkiintoinen aihe taiteelle. Ruuan runsas ja, no, suorastaan herkullinen värimaailma ja muotokieli sopii erittäin hyvin taiteeseen, jonka tarkoitus on ilahduttaa ja luoda kotoisaa tunnelmaa. Ihminen on sosiaalinen eläin, ja ruoka on meille tärkeä sosiaalinen rituaali. Monet kauniit julisteet ja maalaukset, joita ihmiset ripustavat kahviloiden tai kotiensa keittiöiden seinille, kuvaavatkin juuri ruokaa. Tämä auttaa paitsi herättämään ruokahalua, myös luo mielikuvaa yhteisöllisyydestä. Onnistunut kuva ruuasta herättää kaikki aistit. Kuva kypsästä omenasta nostaa veden kielelle ja tuo mieleen syyskesän ihanan auringonpaisteen ja kirpeät tuoksut. Lämpimän sävyinen maalaus mukillisesta runsaan suklaisesta kaakaosta puolestaan lämmittää ja lohduttaa synkkänä talvi-iltana, vaikkakaan ei välttämättä yhtä tehokkaasti kuin ystävien kanssa nautittu kupillinen oikeaa kuumaa kaakaota.