Taideravintolat

Mitä tarkoittaa taideravintola?

Useimmat ravintolat haluavat nykyään tarjota elämyksiä sekä keholle että mielelle. Käytännössä taideravintola yhdistää hyvän ruoan, ateriaan kuuluvan viinin ja henkeäsalpaavan ihanan taiteen yhdeksi kokonaisuudeksi. Taideravintolassa aterioidessa pääsee nauttimaan ravintolan seinillä olevista teoksista, ja halutessaan niistä voi kysyä lisää ravintolan työntekijöiltä tai omistajalta. Yleensä joku ravintolan henkilökuntaan kuuluva osaa myös kertoa jotakin taiteesta tai sen tekijästä. Taideravintolassa teoksissa voi keskustella ja niitä voi katsella eri näkökulmasta. Taideravintoloita on perustettu tuomaan paitsi miellyttävää viihtyisyyttä, myös kertomaan maalauksista monipuoliseen taidekulttuuriin liittyen. Tavallisesti taideravintolat tarjoavat paikan taitelijoiden teoksille, jotka voivat laittaa töitään taidegallerioista poiketen, esille ilmaiseksi.

Art goes Kapakka

Useampi ravintolassa kävijä muistaa hyvin mainonnan Art goes Kapakka -festivaalin ympärillä. Käytännössä siis taidetta voidaan menestyksellisesti tuoda esiin myös erilaisten kampanjoiden tai esimerkiksi festivaalien ohella, kuten Art goes Kapakka -festivaali vuonna 2015 onnistuneesti osoitti.

Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalia juhlittiin monissa Helsingin ravintoloissa, kahviloissa ja kapakoissa ajankohdalla 13.-22.8.2015.

Mukana oli 32 ravintolaa ja esityksiä oli 346 kappaletta. Festivaalin tapahtumat haluttiin pitää pääsymaksuttomia. Art goes Kapakka -festivaali tarjosi huikeita hetkiä kiinnostavien esiintyjien ja huipputaiteilijoiden kanssa.

Ravintolat, kapakat ja kahvilat toimivat asiakkaineen täydellisinä Estradeina upeille esityksille ja ideoille. Taidetta voitiin tuoda esiin monipuolisesti ja antaa upeita elämyksiä kävijöille. Samankaltaisilla tapahtumilla on varmasti edelleen kovaa kysyntää eri puolilla Suomea.

Taiteen avulla voidaan tuoda esiin keskustelua

Taiteen avulla voidaan tuoda myös esiin monia historiallisesti merkittäviä asioita, jotka ovat tapahtuneet jo kauan sitten. Yksi suosittu aihe sekä maalaustaiteessa että valokuvataiteessa on talvisota, joka on koskettanut monien suomalaisten tuntoja. Ravintoloissa valokuvataide puhuttelee yhtä aikaa ihmisiä sekä ryhmänä että yksilöinä.

Nykyään ravintolaan voi siis tulla sekä hyvän ruoan, taiteen tai vaikkapa molempien vuoksi. Taiteen tehtävänä on ravita mieltä, herättää kysymyksiä, tuoda esiin erilaisia teemoja, herättää kiinnostusta ja esiin tuoda parempaa elämänlaatua ja yhteiskunnassa tärkeiksi koettuja arvoja.

Suosittu taide saattaa ravintolassa tuoda esiin myös tauluin ja valokuvin yhteiskunnassa koettuja epäkohtia, ja herättää asiakkaissa pohdintaa sekä vilkasta keskustelua. Ennen kaikkea taiteen keinot, taulut, valokuvat, patsaat ja taide-esineet ovat ravintoloille hyviä sisustuselementtejä.