Blog

Valutautapannu on kokin paras ystävä

Myös ruoanlaiton maailmassa on viime vuosina alettu jälleen arvostaa perinteitä ja jo hyväksi todettuja ja testattuja välineitä. Viimeiset vuosikymmenet maailma on tuntunut olevan keskittynyt aina vain uusien, tehokkaampien ja teknisempien välineiden kehittämiseen kaikilla elämän osa-alueilla, mutta ilmastonmuutoksen kiihtymisen myötä moni on viimein ymmärtänyt, että vanhassa saattaa sittenkin olla vara parempi. Valurautapannu on yksi niistä keittiövälineistä, jotka ovat vuosikymmenien ajan kuuluneet isovanhempiemme keittiön perusvarusteluun, mutta jotka ovat sittemmin painuneet unholaan esimerkiksi teflonpannujen vallankumouksen myötä. Nyt kestävä valurautapannu on paitsi löydetty uudestaan, se on jopa trendikäs, mikä käy ilmi eri sosiaalisen median ruokavaikuttajien taiteellisista ruokakuvista. Jatka siis lukemista oppiaksesi lisää valurautapannun ominaisuuksista ja hoidosta, sekä miten loihdit sen avulla ihanan ajan hermolla olevan illallispöydän!

Valurautapannun tekee modernia teflonpannua kestävämmäksi ja ekologisemmaksi valinnaksi se seikka, että valurautapannu on oikein hoidettuna käytännössä ikuinen. Pannu on nimensä mukaisesti täyttä rautaa, joten se on erittäin kestävä. Pannun saa pilalle vain, jos se sattuu pääsemään ruostumaan, joten valuraitaisen keittiövälineen hoidossa kannattaa olla tarkkana vaikka hoito-ohjeet eivät sinänsä olekaan missään nimessä monimutkaiset. Tärkeintä on muistaa, että valurautapannua ei saa koskaan pestä saippualla, vaan se tulee käytön jälkeen huuhdella kuumalla vedellä ja pyyhkiä kuivaksi vaikkapa palalla talouspaperia. Jos pannun pinta jää märäksi, se ruostuu nopeasti ja pannu menee pilalle. Helppohoitoisuus ei ole valuraudan ainoita etuja, sillä se tekee ruoasta aidosti maukkaampaa kuin monet modernit pannut. Ammattikokit vannovat valurautapannun nimeen esimerkiksi lihan ja kalan paistamisessa, sillä valurauta antaa ruoalle lyömättömän paistopinnan. Liha- ja kalaruoille kannattaa kuitenkin varata oma pannunsa, ettei esimerkiksi lihaan tule pannusta kalanmakua.

Ruoanlaiton maailmassa ollaan ihastuttu valuraudan paisto-ominaisuuksien lisäksi myös sen rosoiseen kauneuteen. Valurautapannu kannetaan nyt sellaisenaan pöytään, sillä se näyttää todella hyvältä osana trendikkään minimalistista, mutta luonnollista kattaustyyliä. Kattauksessa suositaan nyt yksinkertaisuutta ja vaikutelmasta saadaan mielenkiintoisempi erilaisten tekstuurien avulla. Pöytään ei siis lisätä runsain mitoin erilaisia koriste-esineitä, vaan tyylikkyys syntyy välttämättömien esineiden muotokielestä ja materiaaleista. Voit esimerkiksi yhdistää valurautapannun pellavaiseen pöytäliinaan, selkeälinjaisiin juomalaseihin ja yksinkertaisiin luonnonvalkoisiin lautasiin. Sileät valkoiset lautaset toimivat mielenkiintoisena vastakohtana valurautapannun karkeudelle yhdessä minimalististen lasien kanssa. Pellavainen pöytäliina tuo kokonaisuuteen taas tekstuuria ja pehmeyttä. Ylimääräisinä koristeina voit lisätä pöytään esimerkiksi villikukkia ja kynttilöitä. Voit myös leikitellä pöytäsi kattauksessa kokomustalla, jolloin kaikki kattauksen osat ovat tummanpuhuvia itse tarjoiltavaa ruokaa lukuun ottamatta – taiteellista, eikö vain?